Maštaonica


Maštaonica je treće područje djelovanja Kazališnog epicentra koje zaokružuje njegovu misiju, dovršava priču o sveukupnoj umjetnosti za djecu i mlade, njezinoj ulozi u obrazovnom sustavu, potencijalu u mentalnoj higijeni djece i mladih i mogućnostima iz kojih ona u budućnosti može crpiti svoju inspiraciju i širinu. No svako lice ima svoje naličje. Maštaonica istovremeno upućuje na probleme i dječje bolesti od kojih umjetnost pati, pa u svoj rad želi uključiti kritičnu profesionalaca i stručnjaka koji u ovom sloju Epicentrove slagalice razmišljaju, raspravljaju, predlažu, mijenjaju i stvaraju.

Maštaonica je zamišljena kao prostor otvorene i zatvorene programske rasprave koji želi okupiti sve one koji vjeruju u mogućnosti umjetnosti za djecu i mlade. Kao takva, ona prikuplja informacije i analizira suvremene tendencije takve umjetnosti u Hrvatskoj i regiji, a kroz svoje programe želi ohrabriti struku da aktivno sudjeluje u stvaranju razvojnih politika umjetnosti za djecu i mlade – horizontalno i na svim područjima djelovanja.

Pod imenom Epicentar SUSRETI maštaonica od 2015. organizira niz programa namijenjenih stručnjacima iz svih umjetnosti koje se susreću pod krovom scenske umjetnosti za djecu i mlade. Profil tih stručnjaka je širok, stoga su u maštaonicu pozvani pisci za djecu i mlade, likovni stvaraoci, glazbenici, dramski pedagozi, odgojni i obrazovni radnici, stručnjaci iz socijalnog sektora, teoretičari i kritičari, znalci suvremenog plesa i scenskog pokreta te lutkari i lutkarski tehnolozi.

Maštaonica tako stvara laboratorij u kojem se miješaju umjetnosti za djecu i mlade, a njihovim miješanjem nastaju smjese promišljanja, zagovaranja i stvaranja novih tendencija, prostora i mogućnosti.